header#main-header.et-fixed-header, #main-header{ -webkit-box-shadow:none !important; -moz-box-shadow:none !important; box-shadow:none !important; }

Sammen om dyrene

af | 31. marts 2024 | Grisedyrlægerne

Aftale om forbedret dyrevelfærd

Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet – disse partier har den 9. februar 2024 fremlagt aftale om forbedring af dyrevelfærd for en lang række dyrearter i perioden 2024 til 2027.

Der er ikke fastsat specifikke datoer for implementering. Lovgivningen skal jo nok på plads først 😉
For grisene er følgende punkter med i aftalen:

Højere overlevelse for pattegrise

Der skal indhentes løsninger til en højere overlevelse for pattegrise fra relevante aktører, hvorefter aftalekredsen forelægges anbefalinger til drøftelse.

Løse søer i farestalde

Mål:

  • Fiksering kun i få dage omkring faring.
  • Nybyggede farestalde skal være til løsgående søer.
  • Eksisterende farestalde skal ændres til løsgående med en overgangsperiode.

Uddannelseskrav hos medarbejdere i sobesætninger

Aftalepartierne er enige om at indføre et krav om uddannelse af alle medarbejdere i sobesætninger med mere end 10 søer, som supplement til det eksisterende uddannelseskrav for besætningsejere. Uddannelseskravet gennemføres i forbindelse med en ændring af dyrevelfærdsloven.

Flere grise med hele haler

Der igangsættes en undersøgelse af muligheden for at indføre en afgift i regi af svineafgiftsfonden, hvor provenuet fordeles til producenter, der kan dokumentere at de ikke halekuperer.

Overbrusning i grisestalde

Man vil håndhæve at de benyttes. Bedøvelse forud for kastration af grise Aftalepartierne er enige om at indføre lovkrav om anvendelse af bedøvelse ved kastration. Krav om forudgående bedøvelse fastsættes i bekendtgørelse. For nuværende er det ikke dansk lov, men et branchekrav i ”Danishordningen”.

Indsats for højere so-overlevelse

Krav om overvågning og ekstra rådgivning v. vedvarende høj sodødelighed indføres.

Nye regler for smertebehandling ved kastration i ØKO-besætninger

Landbrugsstyrelsen/Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion, februar 2024:
Iht. ovenstående vejledning fra Landbrugsstyrelsen er det nu tilladt for økologiske soholdere, at opbevare og anvende dyrlæge ordineret lokalbedøvelse og smertelindrende medicin til brug ved kastration af pattegrise i 50 dage på bedriften, før dette skal reordineres af en dyrlæge. Det
svarer til reglerne for konventionelle soholdere.

Det er kun på området kastration af pattegrise, at der er slækket på reglerne i vejledningen.

Grise har en veludviklet lugtesans

Kan vi bruge den viden i produktionen?

Fagbladet PIG PROGRESS bringer en artikel, hvor en offentlig svensk forskningsgruppe (kendt som Formas) har undersøgt grises reaktioner ift. duft påvirkning. Det viser sig, at grise er stærkt interesseret i dufte. Der er i forsøget favoritter blandt dufte, som måske relaterer til, at duften kan føre til noget der kan ædes.

Source: Reprinted from Rørvang et al. 2023

De mest attraktive dufte kunne udløse ”velværeadfærd” i form af, at de gned sig op ad duftkilden og sågar rullede om på ryggen, som vi kender fra hunde.

Et fremtidigt studie skal vise, om duftberigelse af rodemateriale hos slagtesvin kan øge velfærden og måske reducere aggressiv adfærd som halebid.

Hele artiklen kan læses her:

How pigs perceive smells – tapping into new potential

Bliv klar til Danish-besøg

LVK arbejder på at gøre det nemmere at finde de relevante ting fra dyrlægen, når I får Danish-besøg. Listen er blevet lang over de ting der skal tjekkes.

Fremover bliver det sådan at man på forsiden af alle besøgsrapporter kan se, hvornår et emne der vedr. Danish-ordningen er gennemgået. Det kan f.eks. være ”gennemgang af regler for transportegnethed”. Man kan således nemt finde den rapport der omhandler emnet. Vi er ved at lægge sidste hånd på arbejdet.

LVK har i forvejen alle dokumenter samlet på platformen ”Landmandsweb”, hvor I er inde og godkende. Kig under ”besøgsdokumenter” og ”øvrige dokumenter”.

Hvis I er aktive på Seges ”Danish-boksen” kan I give vores LVK-kontor besked herom, og så vil vi sørge for, at det I skal bruge fra LVKdyrlægerne bliver lagt derind.

Husk altid- LVK er behjælpelig, hvis I står og mangler noget.

Seneste nyheder